Nyomtatás

Szétnyílt hasizom szülés után?

Post

Első várandósságom alatt nem is hallottam róla. Mindig hiú voltam a kinézetemre így rengeteget tornáztam (különösképpen hasizom gyakorlatokat végeztem) a szülés után, hogy újra a régi legyek és lemenjen hamar a hasam. Ez többé-kevésbé sikerült is (értsd egy pici babaháj mindig volt/van rajta). Aztán találkoztam egy nagyon kedves jóga és pilates oktató ismerősömmel, akihez amikor időm engedte eljártam tornázni. Mígnem az egyik torna után megkérdezte, hogy hallottam-e már a szétnyílt hasizomról (diastasis recti). Meglepetten mondtam, hogy nem.

Mi a szétnyílt hasizom és mi okozza?

A magyarázatot az egyenes hasizommal kell kezdenünk, mely a bordák külső felszínén ered és a szeméremcsonton tapad. Az egyenes hasizomból (rectus abdominis – az ábrán 4 részre osztva) kettő van, közötte pedig rugalmas kötőszövet (linea alba) van. A terhesség során (vagy erős túlsúly miatt) a hasunk növekszik, így a függőlegesen elhelyezkedő kötőszövet függőleges irányban nyúlik, vízszintes irányban tágul.

10833643 10205214404297428 1436139274 n

Ha jól megerősített hasizomról van szó, akkor akár szétnyílás nélkül is végigcsinálható a terhesség, de az esetek 90 százalékában szakad a kötőszövet és rés keletkezik a két izom között. Fontos hogy nem az izom szakad hanem „csak" a kötőszövet! 1 ujjnyi szétnyílás még nem gond, mert akkor még minden funkcióját el tudja látni a hasizom (hogy milyen funkciói is vannak? Csak néhány a sok közül: A hasizom dolgozik ha futsz, ha lélegzel, ha a kezedet emeled, ha előre vagy hátra hajolsz, tüsszentesz, pisilsz stb.) 2-3 ujjnyi szétnyílással már érdemes foglalkozni és speciális gyakorlatokkal erősíteni a has és a törzs izmait, mert így olyan komolyabb problémák előzhetőek meg, mint a sérv, az inkontinencia, vagy a derékfájás. A speciálisan erre a célra szolgáló gyakorlatokkal 2-3 hét alatt visszamehet 1 ujjnyira a szétnyílás. Fontos tudni hogy ha egyszer már szétnyílt akkor az nem záródik vissza teljesen, 1 ujjnyi rés mindig marad (de ahogyan ez korábban írtam nem jelent problémát).

Hogyan tudod megállapítani, hogy szétnyílt-e a hasizmod?

Helyezkedj el a képen látható módon és az egyik kezed próbáld meg besüllyeszteni a hasadba a köldöködnél. Ha nem megy, akkor zárva van. Ha sikerül, akkor bizony az esetedben szétnyílt hasizommal állunk szemben.

10846892 10205214407337504 1642115435 n

 

A gyakorlatokról egy következő bejegyzésben olvashattok.

Krammarics Gabriella

Love Your Belly oktató

Megjelent: 351546 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 25 április 2015 07:44