Nyomtatás

Mikortól kezdhetünk gyermekünkkel futni?

Post

Mi Olivérrel  2 hónapos korában, mózes kosaras futásra alkalmas kocsival kezdtünk kisebb távokat futni a lakóparkban, ahol jó minőségű aszfalt van. Zsolti nem bírt magával, menni akart futni, viszont Olivérrel időt akart tölteni, ezért nem akarta itthon hagyni, hát útnak indultak heti 1-2 alkalommal. Nagyon élvezte Olivér, nagyokat szundizott, nézelődött. Ennek ellenére, olvassátok el, miért javasolják, hogy kivárjuk a babakocsis futással a 6 hónapot. Ha nagyon nem bírjátok, akkor mindenképp 3 felfújható kerékkel rendelkező mózes kosaras kocsival fussatok.

Nem tanácsos gyermekeddel futni, amíg nincs 6 hónapos. A minimális súly a legtöbb futó babakocsi esetén 2,5 kg, azonban ez nem jelenti azt, hogy egy ekkora gyermekkel már ajánlatos is futni. A futó babakocsikat ugyanis olyan babáknak tervezték, akik már tudnak ülni – és ez az első és legfontosabb időpont a közös futás elkezdéséhez.

10505328 393887607431711 469426848949258455 n


Miért nem ajánlott rendszeresen funti 1-6 hónapos babákkal?

Fejtámasz és hőháztartás miatt.
- Fejtámasz: az újszülöttek feje és nyaka túl gyenge, testük ebben az időszakban még törékeny, így káros hatással lehet rájuk az egyenetlen útfelületek, huppanók miatti rázkódás. Ez pedig káros lehet a fejnek és a gerincnek is.
- Hőháztartás: az újszülöttek gyorsabban kimelegszenek vagy megfáznak, mint az idősebb babák és ennek akár komoly következményei lehetnek. Futás közben pedig erre nagyobb az esély.

 

Milyen a jó futó babakocsi újszülötteknek?


A futó babakocsikat nagyobb gyermekekre tervezték és nem újszülötteknek. Addig, amíg a gyermek nem tud magától ülni és a fejét megtartani segítség nélkül, érdemes várni a futással. De ha annyira szeretnénk mozogni gyermekünkkel, hogy nem tudjuk kivárni míg legalább 6 hónapos lesz, akkor szigorúan sima aszfalton és célszerű olyan babakocsit vásárolni, amelyhez mózeskosár kapható. Mivel a mózeskosárral kompatibilis futó babakocsik általában bolygósítható kerékkel vásárolhatóak, ezért inkább kisebb futásokhoz ajánlottak. Nagyobb iramú futáshoz, vagy görkorcsolyázáshoz mindenképp fix első kerekű kocsit célszerű beszerezni. Vagy, fixálni kell a kereket ha lehetséges.

 

Futó babakocsi és az évek65147 393888380764967 4031757385652719728 n 1


A legjobb futóbabakocsik 6 hótól 3-4 éves korig készülnek és 30-35 kg terhelhetőek. Szinte mindegyik kocsinak megvan a maga előnye vagy hátránya attól is függően, hogy gyermekünk hány éves (hónapos)

6-18 hónapos gyermekek esetén:
Ennél a korosztálynál kiemelt jelentősége hogy a babakocsi jó lengéscsillapítókkal és mélyen dönthető üléssel rendelkezzen – elkerülendő, hogy a gyermek kicsússzon a kocsiból.

24 hónapos gyermekek esetén:
A jó lengéscsillapítóra továbbra is szükség van, azonban már kevésbé szükségszerű, ugyanis a gyermek elég nagy a rázkódáshoz. Gondoljunk csak bele a műanyag kismotorozós időszakban mennyire rázkódik a kis csemeténk. Fontos a dönthető ülés valamint a nagy árnyékoló (napernyő), valamint igyekezzünk olyan kocsit választani, amely tágasabb üléssel és hosszabb lábtámasszal rendelkezik. A belső zsebek különösen előnyösek ebben az életkorban,

4 éves vagy annál idősebb gyermekek esetén?
Ebben a korban már kevés olyan futó babakocsi van, amely megfelelő lehet, főleg, hogy számukra már az ülések is kicsik. Nagy, íves árnyékoló (Baby Jogger FIT), valamint a hosszú lábtámasz (Joovy Zoom ATS) szükséges már ebben a korban. Habár ebben a korban már nem valószínű, hogy futás közben elalszanak, azonban egy órányi pihenésre még szívesen beülnek a babakocsiba ami alatt mi lekocoghatunk jó pár kilométert. :)

 

Szertettel:

Fruzsi

www.fussbabakocsival.hu

Megjelent: 40450 alkalommal