Fitt anya, boldog baba

A Love Your Belly tréingen beszélgetünk a táplálkozásról, a hasizmok szerepéről, és a regenerálás módjáról. Megtanulható az az egyedülálló gyakorlatsor, amellyel a hasizom minden rétege megerősíthető rendszeres, hetente 2-3 alkalommal otthon végzett gyakorlással. Szülés után fontos a fokozatosság elve, hogy elkerüljük a test megterhelését. Fejlesztjük a testtudatot, megtanuljuk szeretni önmagunkat.

Remélem az első cikk kapcsán többen megvizsgáltátok már magatokat szétnyílt hasizom terén. Aki megtette és azonosította magán a problémát, annak sem kell kétségbe esnie, mert van megoldás. Méghozzá egy 18 gyakorlatból álló gyakorlatsor (Love Your Belly), amelyet egyszer kell megtanulni, utána már otthon végezhető a cél elérése érdekében: minimum 1 ujjnyira csökkenteni a rést (a teljes visszazárására nincs lehetőség), mely esetben a hasizom már minden funkcióját ellátja!

Első várandósságom alatt nem is hallottam róla. Mindig hiú voltam a kinézetemre így rengeteget tornáztam (különösképpen hasizom gyakorlatokat végeztem) a szülés után, hogy újra a régi legyek és lemenjen hamar a hasam. Ez többé-kevésbé sikerült is (értsd egy pici babaháj mindig volt/van rajta). Aztán találkoztam egy nagyon kedves jóga és pilates oktató ismerősömmel, akihez amikor időm engedte eljártam tornázni. Mígnem az egyik torna után megkérdezte, hogy hallottam-e már a szétnyílt hasizomról (diastasis recti). Meglepetten mondtam, hogy nem.

Mi a szétnyílt hasizom és mi okozza?

2014 május végén a Fuss Babakocsival Egyesület indított egy sportolásra ösztönző mozgalmat, mely a családos szülőknek és babájuknak szól. Ugyanis szülés után 6 hónappal bátran lehet sportolni!10422107 395955487224923 5957401619162939808 n
A babakocsis futás külföldön már sok éve népszerű, komoly kultúrája van, rengeteg futó babakocsi kapható a piacon. Itthon ezzel szervezetten senki nem foglalkozott eddig, néhány apuka futott csak babakocsival a futó versenyeken.

Egyesületünkkel azokat a családokat segítjük információkkal, ingyenes teszt futásokkal, közös versenyzésekkel, programokkal és edzésekkel, akik szeretnének babájuk társaságában edzeni a friss levegőn. A futó klubok és egyéni futások is országosan egyre népszerűbbek. Babakocsi kölcsönzőt is működtetünk a kezdők számára.

Viszont sokan vannak köztünk olyanok, akik nem kifejezetten a futás szerelmesei, inkább aerobic órákra jártak korábban, közösségben szeretnek edzeni, örülnek egy kis plusz erősítésnek, nem „csak" kocogni van kedvük.Nekik találták ki a Strollfit órákat!

A legtöbb babakocsis futót az a kritika éri, hogy kirázza gyermeke lelkét és a rázkódás káros a babára. A babakocsis futás valóban egészségtelen lenne gyermekünkre?

A rázkódás, főleg a baba egy éves kora előtt valóban kerülendő. Ezért is ajánlott, hogy gyermekünkkel lehetőség szerint jó minőségű útszakaszon, aszfalton kezdjük el a futást. Azonban az út minősége mellett még hangsúlyosabb, hogy olyan babakocsival induljunk sportolni, amit futásra terveztek.

12 tipp, hogy fuss babakocsival!

post

Sok friss kismama nem érzi jól magát szülés után a bőrében mert súlyfelesleggel küzd, de el sem tudja képzelni, hogyan teremtsen még időt és energiát a testmozgásra. Ráadásul hogyan oldja meg a baba felügyeletét, ha egyáltalán elvan gyermeke mással. Attól, hogy édesanya lettél és felszedtél pár kilót (ahogyan az egy várandósság esetén teljesen normális), még nem kell azt hinned, hogy nem lehetsz már fitt, és hatalmas mami cuccokban sem kell járnod örökre. :) Szépen fokozatosan visszanyerheted szülés előtti alakodat, vagy legalábbis megközelítőleg azt, ebben biztos lehetsz. Ráadásul egészségedért és alakodért babáddal együtt is tehetsz. Nem kell dadust hívnod heti háromszor egy órára.
Külföldön már semmi különös nincs abban, ha az anyukák egy három kerekű kocsival kocognak gagyarászó babájukkal. Teljesen bevett szokás, hogy így hozzák magukat újra formába testileg és lelkileg is.

Mi Olivérrel  2 hónapos korában, mózes kosaras futásra alkalmas kocsival kezdtünk kisebb távokat futni a lakóparkban, ahol jó minőségű aszfalt van. Zsolti nem bírt magával, menni akart futni, viszont Olivérrel időt akart tölteni, ezért nem akarta itthon hagyni, hát útnak indultak heti 1-2 alkalommal. Nagyon élvezte Olivér, nagyokat szundizott, nézelődött. Ennek ellenére, olvassátok el, miért javasolják, hogy kivárjuk a babakocsis futással a 6 hónapot. Ha nagyon nem bírjátok, akkor mindenképp 3 felfújható kerékkel rendelkező mózes kosaras kocsival fussatok.

Mi a túró ez a Strollfit?

post

Hogy került ez most Magyarországra? Ki találta ki?

Nyári Fruzsina vagyok, a Fuss Babakocsival Mozgalom és Egyesület alapítója. Férjemmel családilag babakocsival futunk mióta kisfiunk, Olivér megszületett. Mivel mindig sportoltunk, tudtuk, hogy babával is fogunk mozogni rendszeresen.

fuss baba logo